Kraniosakral terapi
Terapeutisk behandling av människor, hästar och hundar

Kraniosakral Terapi har utvecklats ur Kraniell Osteopati. Osteopati, läran om skelettet, är den ursprungliga formen av manuell medicin, grundad i slutet av 1800-talet av den amerikanske läkaren Dr Andrew T Still. Sedan 1892 är osteopati en universitetsutbildning i USA-

På 1920-talet påbörjades forskning inom det kraniosakrala systemet av bl a William G Sutherland, D.O. Det är två av delarna som ingår i det kraniosakrala systemet som har fått ge namn åt metoden: kraniet, skallbenet, och sacrum, korsbenet där ryggraden möter bäckenet.

Det kraniosakrala systemet består av kraniet med dess fogleder, sacrum och dess förhållande till bäckenet, ryggkotorna, hjärnhinnorna, hjärnan samt ryggmärgen tillsammans med ryggmärgsvätskan och dess cirkulation. När Dr Sutherland utforskade systemet fann han att detta är ett slutet system med en egen puls. Denna puls skapar mycket små rörelser i framförallt kraniet, ryggkotorna och sacrum, men rörelserna fortplantar sig ut i hela kroppen. Dr Sutherland upptäckte att det gick att påverka det kraniosakrala systemet med olika behandlingstekniker, att det kraniosakrala systemet i sin tur påverkar hela kroppen samt att om det kraniosakrala systemet inte fungerar optimalt pga spänningar, trauman, skador etc kan detta system bli kraftigt påverkat och leda till rotationer, glidningar och låsningar. Det kan också leda till en påverkan på kroppens fantastiska förmåga till självläkning.

Under 1970-talet inleddes vetenskaplig forskning i det kraniosakrala systemet och de manuella teknikerna. John E Upledger D. O. var en av de osteopater som vetenskapligt bevisade de kraniella benens rörelser.

Dr Sutherlands arbete har utvecklats än mer och idag vet man att det går att påverka i princip alla kroppens vävnader: muskler, leder, ryggkotor, organ, ligament etc med de kraniosakrala behandlingsteknikerna.

I Sverige pågår forskning om kraniosakral terapi i ett samarbete mellan Bröderna Tranbergs Institut och Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Ramlade i en trappa och fick en fraktur i bäckenet. Trots att tiden gick och läkaren sa att bäckenet var läkt gick jag fortfarande med kryckor. Jag provade kraniosakral terapi och känner hur bäckenet vrider sig och smärtan försvinner lite sakta under behandlingen.
Efter behandlingen kunde jag lägga ifrån mig kryckorna och gå normalt. Efter några behandlingar till är jag helt bra.